Black Friday Deals, zo ga je er bewust mee om [2024]

De decembermaand komt er bijna weer aan en datzelfde geldt voor de feestdagen. Op 29 november is het Black Friday. Op deze dag stunten winkels met hoge kortingen om zo bestaande en nieuwe klanten te stimuleren hier hun aankopen te doen. Deze dag staat daardoor ook wel bekend als hét moment voor koopjesjagers. Voor je het weet sta je spullen af te rekenen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt of waar je het geld niet voor hebt. Overconsumptie ligt op de loer en laat dat nou net één van de grootste oorzaken zijn van klimaatverandering. Toch is het wel degelijk mogelijk om op een bewuste manier met Black Friday om te gaan. In deze blog deel ik tips die je hierbij kunnen helpen.

Wat is Black Friday?

De term Black Friday werd voor het eerst gebruikt als beschrijving van een financiële crisis in 1869. In 1960 werd de term gebruikt door de politie in Philadelphia om de enorme verkeersdrukte te beschrijven en pas sinds 1981 wordt de term gebruikt in het kader van de huidige betekenis. Black Friday was in dat jaar namelijk de eerste dag van het jaar waarin winkeliers niet meer in het rood, maar in het zwart stonden. Black Friday is dus overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en staat tegenwoordig wereldwijd bekend als de aftrap van het kerstseizoen en de periode waarin mensen hun kerstinkopen gaan doen. Om de verkoop extra te stimuleren stunten winkels op deze dag (of zelfs de hele week of maand) met hoge kortingen en speciale aanbiedingen.

10 tips om bewust te consumeren

1. Maak een lijstje en houd je eraan

Bepaal vooraf wat je écht nodig hebt en zet dit op een digitaal of fysiek lijstje. Door je hier vervolgens ook aan te houden voorkom je impulsaankopen. Dit helpt verspilling en overconsumptie te verminderen. Kortingen zijn namelijk verleidelijk, maar vraag jezelf af of je het product écht nodig hebt. Een "Black Friday deal" is namelijk geen besparing als je het product vervolgens niet gebruikt.

Ik maak zelf graag gebruik van https://www.lijstje.nl/. Op deze site kun je allerlei linkjes naar producten en/of ervaringen toevoegen die afkomstig zijn van verschillende websites. Daarnaast zijn er ook veel sites zoals Bol.com waar je een verlanglijstje kunt maken voor die specifieke winkel.

2. Laat je niet misleiden door kortingen

Het is goed om in gedachten te houden dat winkels (zeker op Black Friday) één doel hebben, namelijk dat jij hun spullen koopt. Volgens Bright gaan sommige winkels zelfs zo ver dat ze doen alsof iets extra voordelig is terwijl dat helemaal niet het geval is. Voorafgaand aan Black Friday gooien ze de prijs van een product omhoog, om dit vervolgens met korting aan te bieden. Terwijl de prijs met korting dan precies hetzelfde is als voor de verhoging. Het is dus goed om te beseffen dat niet elke aanbieding ook daadwerkelijk een aanbieding is. Dit kun je achterhalen door prijzen in de gaten te houden en met elkaar te vergelijken. Knibble maakt het extra makkelijk voor je. Op deze site zoek je het product eenvoudig op en kun je zien of het voldoet aan het keurmerk ‘laagste prijs ooit’.

3. Steun duurzame initiatieven

Sommige bedrijven kiezen er op Black Friday voor om een tegengeluid te laten horen. Deze bedrijven doen niet mee aan de kortingsacties en zetten in plaats van consumptie juist het milieu centraal. Vanuit deze gedachte heeft de stichting Trees for All de Green Friday beweging in het leven geroepen. De deelnemende bedrijven bieden op Black Friday geen kortingen aan én doneren minstens 10 bomen via Trees for All.

Als consument kun je in plaats van fysieke producten te kopen, aandacht besteden aan Green Friday door deel te nemen aan een duurzaam initiatief (zoals Stek Friday of Swap Friday) of geld te doneren aan een goed doel. Op de site van de Gemeente Amsterdam vind je informatie en lokale initiatieven die zich richten op anders consumeren. Ook staat hier een handige checklist (de Green Friday Check) die je kunt doorlopen wanneer je toch graag iets wil kopen.

4. Kies voor digitale producten

Koop indien mogelijk digitale alternatieven, zoals e-books, luisterboeken, online cursussen of abonnementen in plaats van fysieke producten. Digitale producten zijn duurzamer dan fysieke producten omdat ze geen grondstoffen of verpakkingen nodig hebben, geen transport vereisen, en geen fysiek afval genereren. Ze verbruiken minder energie bij productie en distributie en zijn eindeloos reproduceerbaar zonder overproductie. De enige kanttekening is dat de benodigde datacenters en digitale infrastructuur wel energie gebruiken.

5. Koop refurbished of tweedehands

Refurbished en tweedehands is dat niet precies hetzelfde? Althans dat is wat ik in ieder geval dacht, maar dit is niet het geval. Daarom eerst even kort de definitie en de verschillen:

  • Refurbished: het product is gebruikt en vervolgens door een professional gecontroleerd, gerepareerd en schoongemaakt. Meestal krijg je hier ook garantie bij.

  • Tweedehands: het product is gebruikt en wordt direct door de vorige eigenaar verkocht of weg gegeven. De kwaliteit en staat kunnen variëren en meestal is er geen sprake van garantie.

Refurbished en tweedehands producten zijn vaak goedkoper en de aanschaf hiervan verlengt de levensduur van bestaande producten. Dit zorgt er weer voor dat er minder nieuwe producten worden geconsumeerd.

Bekende aanbieders van refurbished producten zijn Bol (elektronica), Coolblue (elektronica) en Leapp (Apple producten). Bekende aanbieders van tweedehands producten zijn Marktplaats en Vinted.

6. Steun lokale en/of kleine ondernemers

In plaats van bij grote internationale webshops te kopen, kun je deze dag juist gebruiken om een aankoop te doen bij lokale en/of kleine ondernemers winkels die duurzame alternatieven bieden.

7. Kies voor milieuvriendelijke verzending

Selecteer indien mogelijk een "groene" verzendoptie en vermijd snelle leveringen die vaak minder efficiënt zijn qua transport. Zo is het bijvoorbeeld beter voor het milieu om je producten te laten bezorgen bij een afhaalpunt. Hier gaat de bezorger vaak sowieso al heen en dan hoeft hij dus geen extra kilometers af te leggen om nog langs jouw huis te rijden. Vaak is dit ook nog goedkoper ook. ;)

8. Vermijd producten met een overbodige verpakking

Let op hoeveel verpakking er nodig is voor het product. Kies bewust voor merken die herbruikbare of recyclebare verpakkingen gebruiken. Dit zie je vaak wel ergens terug op hun website, bijvoorbeeld op de pagina over ‘duurzaamheid’.

9. Wacht als het kan

Soms dalen prijzen verder na Black Friday. Op Cyber Monday bijvoorbeeld (de eerste maandag na Black Friday) komen er vaak nog extra kortingen over de huidige korting heen. Koop alleen tijdens de actieperiode als je zeker weet dat je het item echt nodig hebt of wanneer het een unieke kans is.

10. Koop duurzame producten

Zoek naar bedrijven die duurzame producten aanbieden of die initiatieven hebben zoals CO₂-compensatie of milieuvriendelijke productieprocessen. Een aantal duurzame merken die Black Friday deals aanbieden, heb ik hier alvast voor je verzamelt:

  • Kico Label: Wollen producten voor baby’s. Wol is een duurzaam materiaal. Het gaat heel lang mee en is het hele jaar door bruikbaar. Bovendien heeft wol een antibacteriele werking waardoor je het niet vaak hoeft te wassen. Met de kortingscode BF20 krijg je 20% korting op alle producten.

  • Two Thirds: Kleding die wordt gemaakt van natuurlijk, biologisch afbreekbaar en gerecycled materiaal. Two Thirds werkt op basis van pre-orders en maakt dus alleen kleding die reeds is verkocht. Zo blijft er geen onverkochte kleding over. Van 24 november tot 2 december geven ze tot 40 % korting op geselecteerde producten.

  • Rituals: Geeft 20% korting op alle refills. Op deze manier bespaar je geld en verbruik je minder plastic. Deze actie is geldig van 24 november tot 1 december.

  • Bol: Alle duurzame producten op Bol zijn voorzien van het ‘Goede Keuze’ keurmerk.
    Neem dus eens een kijkje op de pagina met Black Friday deals en let op of het product aan dit keurmerk voldoet.

Met de bovenstaande tips kun je bewust(er) consumeren en de impact van Black Friday op het milieu minimaliseren.

Sprak deze blog je aan? Dan vind je de volgende blogs wellicht ook interessant:

* Deze blog bevat affiliate links.

Vorige
Vorige

Jouw gids voor een duurzame zwangerschap

Volgende
Volgende

Ecosia: Het groene alternatief voor Google