Ecosia: Het groene alternatief voor Google

De zoekmachine Ecosia werd in 2009 opgericht door Christian Kroll, een Duitse ondernemer die met zijn bedrijf een positieve impact op het milieu wilde maken. De inspiratie kwam nadat Kroll tijdens zijn reizen door Zuid-Amerika en Afrika de schadelijke effecten van ontbossing en klimaatverandering zag. Hij besloot dat een zoekmachine, iets dat dagelijks door miljarden mensen wordt gebruikt, een verschil kon maken door advertenties op een positieve manier in te zetten. Het idee was simpel: gebruik de opbrengsten van advertenties om bomen te planten en zo de aarde te helpen herstellen.

Hoe werkt Ecosia?

Ecosia werkt net als de meeste zoekmachines: je voert een zoekopdracht in, en je krijgt een lijst met resultaten. De advertenties die naast de zoekresultaten worden getoond genereren inkomsten. Ecosia doneert vervolgens 80% van deze winst aan boomplantprojecten, wat betekent dat je met elke zoekopdracht indirect bijdraagt aan herbebossing. Ecosia heeft sinds de oprichting al in meer dan 30 landen herbebossingsprojecten opgezet. En een ander duurzaam feitje: de servers van Ecosia draaien op hernieuwbare energie en zijn dus CO2-neutraal.

Wat is het verschil tussen Ecosia en Google?

Het grootste verschil tussen Ecosia en Google is het bedrijfsmodel. Terwijl Google winst maakt door advertenties en gegevens van gebruikers te verkopen, gebruikt Ecosia de winst van het bedrijf om bomen te planten en klimaatprojecten te ondersteunen. Daarnaast is Ecosia transparant over de financiën en geeft het regelmatig rapporten vrij over waar de winst van het bedrijf naartoe gaat. Tot slot maakt Ecosia gebruik van labels waardoor je meteen vanuit de zoekmachine kunt zien of bedrijven een positieve (groen blaadje) of negatieve (bruine fabriek) impact maken op het milieu.

Wat is het verschil tussen Ecosia en DuckDuckGo?

Ecosia en DuckDuckGo zijn allebei alternatieve zoekmachines, maar ze hebben verschillende doelen. DuckDuckGo richt zich voornamelijk op het beschermen van de privacy van gebruikers door geen persoonlijke gegevens te verzamelen of op te slaan. Ecosia daarentegen legt de nadruk op duurzaamheid en het planten van bomen, hoewel ze ook een sterk privacybeleid hebben.

Is Ecosia veilig?

De zoekmachine verzamelt geen persoonlijke gegevens van gebruikers en de communicatie tussen jouw browser en hun servers is versleuteld. Bovendien worden er geen tracking profielen opgebouwd, en alle gegevens die worden verzameld (zoals zoekopdrachten) worden geanonimiseerd en binnen een week verwijderd.

Is Ecosia gratis?

Ecosia is volledig gratis te gebruiken. Net als bij andere zoekmachines, zoals Google en Bing, verdient Ecosia geld via advertenties die worden weergegeven naast de zoekresultaten. De gebruiker hoeft hierdoor niets te betalen voor het gebruik van de zoekmachine.

Wat zijn voor- en nadelen van Ecosia?

Voordelen:

  • Milieuvriendelijk: Met elke zoekopdracht draag je bij aan het planten van bomen.

  • Privacy: Ecosia verzamelt geen persoonlijke gegevens en verkoopt geen gebruikersinformatie aan adverteerders.

  • Transparantie: Maandelijkse rapporten over de financiën en boomplantprojecten.

  • CO2-neutraal: De servers draaien volledig op hernieuwbare energie.

  • Kwaliteit (SEO): Ecosia is een duurzame zoekmachine, die voornamelijk wordt gebruikt door mensen die duurzaamheid belangrijk vinden. Wanneer je een eigen website hebt en deze doelgroep met jouw site aan wil spreken dan zit je dus direct goed.

Nadelen:

  • Zoekresultaten: Omdat Ecosia gebruikmaakt van Bing, zijn de zoekresultaten niet zo nauwkeurig of uitgebreid als die van Google.

  • Snelheid: De zoekervaring kan iets trager zijn dan bij de grotere zoekmachines.

  • Minder geavanceerde functies: Ecosia mist sommige geavanceerde zoekfuncties die Google biedt, zoals gedetailleerde kaartgegevens en uitgebreide productvergelijkingen.

  • Kwantiteit (SEO): Hoewel de kwaliteit van de doelgroep bij Ecosia (mits je je richt op de duurzame consument) beter is, wordt deze zoekmachine door veel minder mensen gebruikt dan zijn grote vriend Google. Wanneer je een eigen website hebt bereik je met een hoge plek in Ecosia dus ook minder mensen dan met een hoge plek in Google. Voor SEO-optimalisatie zou ik daarom inzetten op beide zoekmachines en niet op één van de twee.

Hoe ervaren anderen Ecosia?

Aangezien ik Ecosia zelf pas deze week heb ontdekt kan ik mijn eigen ervaringen nog niet met je delen. Wel heb ik voor je uitgezocht hoe andere mensen Ecosia ervaren. Hierbij de korte samenvatting: veel gebruikers van Ecosia waarderen het milieuvriendelijke aspect en voelen zich goed bij het idee dat ze iets positiefs bijdragen door simpelweg te zoeken op het web. Er zijn echter ook enkele opmerkingen over de prestaties van de zoekresultaten. Gebruikers melden soms dat Ecosia niet altijd dezelfde nauwkeurige resultaten geeft als Google, vooral bij niche-zoekopdrachten of specifieke productvergelijkingen. Toch kiezen veel mensen voor Ecosia omdat ze duurzaamheid belangrijker vinden dan de absolute correctheid van zoekresultaten.

Hoe stel je Ecosia in als standaard zoekmachine?

Om Ecosia in te stellen als je standaard zoekmachine doorloop je de volgende stappen:

  1. Ga naar de instellingen van je browser (zoals Chrome, Firefox, of Edge).

  2. Zoek naar de optie "Zoekinstellingen" of "Zoekmachines beheren".

  3. Selecteer Ecosia uit de lijst of voeg het handmatig toe door de URL van Ecosia in te voeren.

  4. Stel Ecosia in als je standaard zoekmachine.

Veel browsers bieden ook de mogelijkheid om een extensie van Ecosia te downloaden, waarmee je het nog makkelijker kunt instellen.

Wil je gebruik maken van Ecosia? Doe mee met mij en meer dan 20 miljoenen anderen en begin vandaag nog met het planten van bomen door hier te klikken. 🌳 Als je een iPhone of iPad gebruikt, moet je hier tikken om te bevestigen dat je meedoet.

Sprak deze blog je aan? Dan vind je de volgende blogs wellicht ook interessant:

Vorige
Vorige

Black Friday Deals, zo ga je er bewust mee om [2024]

Volgende
Volgende

10 ideeën voor een duurzaam kerstpakket [2024]