Wat zijn de Sustainable Development Goals?
Afbeelding: Verenigde Naties
In 2015 werd door de Verenigde Naties (VN) een wereldwijd plan gelanceerd met als doel om de wereld te veranderen en een betere toekomst voor iedereen te waarborgen. Dit plan, de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG’s), bestaat uit 17 doelen die een breed scala aan wereldwijde uitdagingen aanpakken. Van armoede en honger tot klimaatactie en ongelijkheid, deze doelen zijn geformuleerd met als einddoel; een inclusieve, rechtvaardige en duurzame wereld in 2030.
Wat zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s)?
De SDG’s vormen een samenhangend geheel van doelen en resultaten die landen en organisaties wereldwijd helpen om concrete stappen te zetten richting duurzaamheid. De doelen zijn als volgt:
1. Geen armoede: Het beëindigen van extreme armoede in al zijn vormen, over de hele wereld.
2. Geen honger: Het uitbannen van honger, het waarborgen van voedselzekerheid, verbetering van de voeding en bevordering van duurzame landbouw.
3. Gezondheid en welzijn: Het waarborgen van een gezond leven en bevordering van welzijn voor iedereen, op alle leeftijden.
4. Kwaliteitsonderwijs: Het waarborgen van inclusieve en gelijke kwaliteitsonderwijs en het bevorderen van mogelijkheden voor levenslang leren voor iedereen.
5. Gendergelijkheid: Het bereiken van gendergelijkheid en het versterken van de positie van alle vrouwen en meisjes.
6. Schoon water en sanitaire voorzieningen: Het waarborgen van beschikbaarheid en duurzaam beheer van water en sanitaire voorzieningen voor iedereen.
7. Betaalbare en duurzame energie: Het waarborgen van toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen.
8. Eerlijk werk en economische groei: Het bevorderen van duurzame economische groei, werkgelegenheid en waardig werk voor iedereen.
9. Industrie, innovatie en infrastructuur: Het opbouwen van veerkrachtige infrastructuur, het bevorderen van inclusieve en duurzame industrialisatie en het stimuleren van innovatie.
10. Ongelijkheid verminderen: Het verminderen van ongelijkheid binnen en tussen landen.
11. Duurzame steden en gemeenschappen: Leefgebieden van mensen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam maken.
12. Verantwoorde consumptie en productie: Het waarborgen van duurzame consumptie- en productiepatronen.
13. Klimaatactie: Het nemen van dringende maatregelen om klimaatverandering en haar impact te bestrijden.
14. Leven in het water: Het duurzaam beheren en beschermen van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling.
15. Leven op het land: Het beschermen, herstellen en bevorderen van het duurzaam gebruik van terrestrische ecosystemen, beheren van bossen, bestrijden van woestijnvorming, halveren van het verlies aan biodiversiteit en stoppen van achteruitgang van ecosystemen.
16. Vrede, justitie en sterke instellingen: Het bevorderen van vreedzame en inclusieve samenlevingen voor duurzame ontwikkeling, het verstrekken van toegang tot gerechtigheid voor iedereen en het bouwen van effectieve, verantwoordelijke en inclusieve instellingen op alle niveaus.
17. Partnerschap om doelen te bereiken: Het versterken van de middelen voor uitvoering en revitalisatie van het wereldwijde partnerschap voor duurzame ontwikkeling.
Waarom zijn de SDG’s Belangrijk?
De SDG’s bieden een gemeenschappelijk kader voor landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties om samen te werken aan wereldwijde uitdagingen. Ze zijn essentieel vanwege de volgende redenen:
- Ze bieden een gids: Ze helpen landen, bedrijven en gemeenschappen bij het formuleren van beleid en strategieën die bijdragen aan duurzame ontwikkeling.
- Ze versterken de samenwerking: Door gezamenlijke doelen te stellen, bevorderen de SDG’s samenwerking tussen overheden, het bedrijfsleven, de maatschappij en de wetenschap.
- Ze richten de focus op lange termijn planning: Ze moedigen aan tot het ontwikkelen van oplossingen die zowel de huidige als toekomstige generaties ten goede komen.
Hoe kun je bijdragen aan de SDG’s?
Iedereen kan bijdragen aan het behalen van de SDG’s, of je nu een individu, bedrijf, non-profitorganisatie of overheidsinstantie bent. Hier zijn enkele manieren om je steentje bij te dragen:
- Onderwijs en bewustwording: Educate jezelf en anderen over de SDG’s en hun relevantie.
- Duurzaam leven: Maak duurzame keuzes in je dagelijks leven, zoals minder afval produceren, energie besparen en duurzaam consumeren.
- Ondersteunen van duurzame bedrijven: Kies voor producten en diensten van bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
- Vrijwilligerswerk en activisme: Word actief in lokale projecten of ondersteun organisaties die zich inzetten voor de SDG’s.
Sprak deze blog je aan? Dan vind je de volgende blogs wellicht ook interessant: